Karczek duszony.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Karczek b/k

  • cebula

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* 3 plastry karczku b/k
* 1 kostka mięsna
* 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 1 liść laurowy
* 1 łyżeczka curry
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżek oleju
* mąka do oprószenia mięsa

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor na oleju. Dodać posiekane cebule i czosnek. Mięso na patelni posypać obficie przyprawą do wieprzowiny. Poddusić, podlać wodą-nie za dużo, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, kostkę mięsną. Dosypać curry i dusić do miękkości mięsa, ok.0,5 godziny.
Mięso można podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi, które polewamy pysznym sosem, powstałym z duszenia mięsa. Rozgotowana cebula i mąka z mięsa zagęszczają go dostatecznie, więc nie potrzeba robić zasmażki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 04.11.2012 11:52
Gracer,oczywiście że tak.Przecież nie podałabym go na talerzu domownikom.
Gracer 03.11.2012 19:13
nie widać liścia laurowego został w garnku rozumiem
pacpaw 26.05.2012 22:48
znakomicie przyrządzone mięsko
Goya 14.02.2012 16:34
dzisiaj robiłą dobry
Goya 03.12.2011 13:39
mniam
Justa32 10.10.2011 09:47
smaczne
eli_555 27.07.2011 23:06
pyszne mięsko
misia53 10.12.2010 13:07
Bez zasmażki sosik zdrowy a wnim karczek uduszony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat