Kapusta z piekarnika z kiełbasą

Kapusta z piekarnika z kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Właściwie to z konieczności musiałam kapustę wstawić do piekarnika... bo czasami dopada nas złośliwość rzeczy martwych (u mnie to gaz). Ale było warto spróbować przygotować kapustkę inaczej niż gotowaną. Była smaczna.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta kiszona

    2 kilogramy
  • kiełbasa wiejska

    70 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty

    8 sztuk
  • miód

    1 łyżka
  • domowy ketchup

    6 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę odciskamy zalewamy wodą i stawiamy do gotowania (gotowałam ok. 30 min). Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Trochę solimy i wszystko mieszamy.

Przekładamy do garnka do smażenia mięsa albo do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min w 170 stopniach. Przykrywamy. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty z ketchupem i pokrojoną na większe kawałki kiełbasą. Mieszamy, doprawiamy do smaku można też z miodem i wstawiamy na kolejne 30 min. Pod koniec zdejmujemy przykrycie by kiełbasa trochę się przyrumieniła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Janina

25.06.2018 10:58
Pyszności ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat