Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z jabłkiem i soczewicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
por (biała część) 1 szt
jabłko 1 duże
masło 1 łyżka
śmietana 30% 150 ml
soczewica brązowa 100 g
ząbek czosnku 1 szt
sól i pieprz
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z jabłkiem i soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut.
Krok 1 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto
2
Kapustę szatkujemy lekko solimy i wyciskamy z niej sok. Zalewamy 1 szklanką ciepłej wody i dusimy aż kapusta zmniejszy objętość następnie odcedzamy.
Krok 2 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto
3
Pora przekrawamy na pół , myjemy i kroimy na pół plasterki. Dusimy na maśle.
Krok 3 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto
4
Do garnka przekładamy kapustę , dodajemy pora i obrane,pokrojone w kostkę jabłko
Krok 4 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto
5
Całość dusimy chwilę dolewając śmietankę.
Krok 5 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto
6
Na końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , soczewicę oraz poszatkowany koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Kapusta z jabłkiem i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 30.07.2016 21:53
ciekawy pomysł
w mojej kuchni 30.07.2016 21:43
do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak