Kapusta włoska faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 główka
  • bulion

    2 szkl
  • NA FARSZ

  • mięso mielone

    500 gr
  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz do smażenia

  • chleb razowy

    3 kromki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • jajko

    2 szt
  • grzyby

    300 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę ugotować w całości w wodzie z solą. .. ok 20 min na wolnym ogniu, Zdjąć porwane liście wyciąć największy kawałek głąba. i rozłożyć liście nie psując jej formy. Sam środek wielkości pięści wyciąć całkowicie.

Przygotować farsz; Cebulę przysmażyć z grzybami dodać do mięsa, oraz resztę przypraw jajka i rozdrobniony chleb, wyrobić masę mięsną. Kapustę ułożyć na foli aluminiowej ułożonej w gwiazdę. Do środka nałożyć więcej nadzienia a potem pomędzy liście wkładać nadzienie i składać kapustę utrzymując jej kształt. Zawinąć wszystkie liście i kapustę szczelnie zamknąć w foliowej paczce.. Obwiązać sznureczkiem zeby potem przy wyjmowaniu nie bylo problemu.. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować ok 30-40 min. Tak ugotowaną kapustę wyjąć , dzielić na cząstki i podawać polaną sosem pomidorowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noculos 08.07.2012 15:28
super
noculos 08.07.2012 15:28
super
noculos 08.07.2012 15:28
super
noculos 08.07.2012 15:28
super
Ela15 06.05.2011 16:05
bardzo lubię kapustę włoską

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat