Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg z marchewką
  • grzyby suszone

    200 g
  • kasza jęczmienna

    200 g
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać niewielką ilością wody , zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
Następnego dnia kiszoną kapustę opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę zalać 2/3 szklankami wody ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować na wolnym ogniu.
Obgotować grzyby ,w przełożyć do kapusty wraz z wodą w której się gotowały.
Doprawić solą i pieprzem.
Gdy kapusta z grzybami zmięknie , wsypać kaszę jęczmienną.
Danie pozostawić na ogniu do napęcznienia kaszy.
SzczyptaChili
Kapusta wigilijna jest tradycyjnym daniem świątecznym w wielu polskich domach.W mojej rodzinie przygotowuje się ją w wersji z cebulą bez kaszy lub z kaszą bez cebuli. Obie wersje są zawsze chętnie zjadane i jako pierwsze znikają ze stołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 20.11.2015 12:05
A ja się bardzo zdziwiłam bo myślałam że każdy zna tej rodzaj kapusty Wigilijnej :) Wychodzi taka bardziej ciapkowata niż z samymi grzybami ale pyszna i syta :) Dziękuję :)
iziona 14.11.2015 19:41
Nigdy nie słyszałam i nigdy nie robiłam, ale brzmi ciekawie
slodkieniebo 14.11.2015 10:52
Zapachniało świętami ... :)
Ola1984 14.11.2015 10:37
Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia :)
monikaT83 14.11.2015 10:15
Ciekawe połączenie smaków. Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle :)
kloruś 14.11.2015 09:34
chętnie bym skosztowała!
Krystyna32 14.11.2015 08:04
wygląda pysznie
norweska20 13.11.2015 23:18
ciekawe zestawienie
Renataj 13.11.2015 20:39
Interesujący przepis - nigdy takiego dania nie przygotowywałam ani nie jadłam.
Jadwiga/Jaga85 13.11.2015 20:11
Pyszna propozycja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat