Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
1 kg z marchewką -
grzyby suszone
200 g -
kasza jęczmienna
200 g -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną
Następnego dnia kiszoną kapustę opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę zalać 2/3 szklankami wody ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować na wolnym ogniu.
Obgotować grzyby ,w przełożyć do kapusty wraz z wodą w której się gotowały.
Doprawić solą i pieprzem.
Gdy kapusta z grzybami zmięknie , wsypać kaszę jęczmienną.
Danie pozostawić na ogniu do napęcznienia kaszy.
Kapusta wigilijna jest tradycyjnym daniem świątecznym w wielu polskich domach.W mojej rodzinie przygotowuje się ją w wersji z cebulą bez kaszy lub z kaszą bez cebuli. Obie wersje są zawsze chętnie zjadane i jako pierwsze znikają ze stołu.![]()
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)