Kapusta pekińska z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1 kg
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • rodzynki

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pekińską oczyścić, usuwając uszkodzone zewnętrzne liście, umyć i pokrajać w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Zagotować 3/4 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki masła i soli. Włożyć kapustę i ugotować do miękkości. Woda podczas gotowania niemal zupełnie odparuje, wówczas wlać wino i oprószyć mąką. Rodzynki przebrać, umyć, dodać do kapusty, wymieszać, chwilę dusić na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę. Podawać jako dodatek do potraw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 16.10.2013 16:36
ciekawe połączenie
Malgorzata549 27.08.2013 14:44
cos nowego i ciekawego :)
gosia56 02.08.2013 14:38
jeszcze takiej nie jadłam
adelajda 10.07.2013 15:05
takiej jeszcze nie jadłam
Dorota37 13.06.2013 12:03
Fajny pomysl z rodzynkami
Wafelek2601 28.05.2013 22:41
Super do obiadu
Seba 20.03.2013 08:05
super kapustka
alaaa 06.03.2013 10:45
pekinki nigdy nie gotowałam,ciekawe
gacopierz23 11.09.2012 14:02
słodko-kwaśne połączenie Smaczne
anemon 20.07.2012 08:11
Ja najczęściej robię surówkę, a tu proszę, jak apetycznie i na ciepło.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat