Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem
Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby kapusta została przykryta. Dodać przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy i poszatkowaną jedną cebulę. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty.
Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, a kiedy wytopi się trochę tłuszczu, dodać poszatkowaną drugą cebulę. Smażyć do zarumienienia. Dodać łyżkę mąki i wymieszać. Gdy mąka się zarumieni dolać pół szklanki wywaru z ugotowanej kapusty, dodać miód lub cukier i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, dosłownie 1 minutę.
Wlać zawartości patelni do garnka z kapustą i wymieszać. Ponownie całość zagotować. Jeśli to konieczne przyprawić kapustę pieprzem i solą.