Kapusta biała z koperkiem i boczkiem

Kapusta biała z koperkiem i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapust biała

    1 kg
  • por mały

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • boczek wędzony

    10 dag
  • koperek

    1 pęczek
  • smalec

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kapusta biała z koperkiem i boczkiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Kapustę poszatkować, wymieszać z 1 płaską łyżką soli, pozostawić na pół godziny, następnie odcisnąć z powstałej wody.
Krok 2 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu.
Krok 3 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Na pozostałym smalcu zeszklić posiekany por.
Krok 4 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Następnie dodać kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, 2 łyżki wody, wymieszać i dusić przez 15 minut.
Krok 5 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Pod koniec wsypać podsmażony boczek, posiekany koperek, przyprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.
Krok 6 - Kapusta biała z koperkiem i boczkiem foto
Kapustę podawać na ciepło jako dodatek do dania z mięsem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Katarzyna/kate1980 22.10.2013 19:20
bardzo fajny przepis
romanrafal
romanrafal 14.10.2013 16:18
bardzo dobra,bardzo lubię,polecam
olkaaa 14.10.2013 07:54
bardzo lubię
Alex_M 10.10.2013 10:14
chętnie bym zjadła :)
mela25 09.10.2013 02:31
super przepis
ONY_za_kare 08.10.2013 10:32
przepyszna kapustka!
Sroczka 07.10.2013 23:07
Taki dodatek do obiadu z chęcią bym zjadła.
pycia9 07.10.2013 20:30
super przepis
Joannasz3190 07.10.2013 19:52
Smakowita! :)
patryska76 07.10.2013 19:48
Z pewnością pyszne ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat