Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 ćwiartka kurczaka ,2 marchewki,½ pietruszki,1/8 selera,1/3 pora,4 ziemniaki

  • 1 łyżeczka kminku mielonego,1 łyżeczka kminku w ziarnach ,¼ łyżeczki pieprzu mielonego ],

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,2 łyżki pokrojonego koperku ,1,5 litra wody

  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • bulion cielęcy

    1 kostka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • papryka zielona

    1/4 szt.
  • kapusta włoska

    kawałek (trochę większy niż we w
  • papryka czerwona

    1/4 szt.
  • papryka żółta

    1/4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepisów na kapuśniaki jest cała masa .Ten na bazie wywaru z kurczaka ma bardzo ciekawy smak dzięki dodaniu świeżej papryki. Podobny jest do przepisu na ,, Kapuśniak iberyjski „. Też jest zrobiony z włoskiej kapusty i papryki .Smakuje jednak zupełnie inaczej .Różnica wynika z rodzaju zastosowanego mięsa .Tu jest gotowany kurczak- tam wędzony indyk .
Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki ), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości , a paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe .Doprowadzić do wrzenia .Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek . Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym , kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 18.07.2012 14:15
pycha
Dorota53 14.09.2011 20:57
lubię kapuśniaczek z każdej kapusty :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat