Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
biała część pora
1 sztuka -
ziemniaki
2 sztuki -
marchewka
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
seler naciowy
1 gałązka -
boczek wędzony
200 gramów -
rosół drobiowy
2 litry -
Kapusta kwaszona z marchewką SMAK
1 słoik -
koperek
2-3 łyżki
Do smaku:
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
-
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
-
sól morska Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Kapuśniak z marchewką
Pokroić w kostkę cebulę, czosnek, białą część pora, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz boczek. Kapustę kwaszoną siekamy.
W garnku smażymy i wytapiamy boczek, następnie dodajemy: cebulę, czosnek, por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler naciowy, dodajemy przyprawy i smażymy około 3 minut.
Następnie wlewamy rosół, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut).
Do tak przygotowanego wywaru dodajemy kapustę wraz z sokiem i gotujemy około 15 minut. Przed podaniem posypujemy obficie koperkiem.
Komentarze (0)