Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapuśniak z kurkami i pomidorami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Zupa pachnąca lasem, pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę.

Składniki:

Składniki:

Kapusta słodka
0.5 sztuki
pomidory
3 sztuki
kurki
20 dag
ziemniak
3 sztuki
selera naciowego
3 gałązki
marchewka
2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
masło klarowane
1 łyżeczka
natka pietruszki
6 gałązek
parówki
4 sztuki
kacze udka
1 sztuka
ziele angielskie
2 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kurkami i pomidorami

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni aż się zredukują. Miksuję blenderem. Kapustę szatkuję, marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Seler naciowy kroję na kawałki. Do garnka wlewam trzy litry wody dodaję korpus z kaczki, liście laurowe, ziele angielskie natkę pietruszki i liście selera, które związuje razem nitką. Gotuje wywar około 45 minut. Wyjmuję natkę, dodaję kapustę, marchew, ziemniaki, seler naciowy i gotuję około 15 minut. Na końcu dodaję przesmażone pomidory. Kurki smażę na maśle klarowanym, i parówki też przesmażam. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, natką pietruszki, podaję z bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak