Kapuśniak z kurkami i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zupa pachnąca lasem, pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Kapusta słodka

    0.5 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki
  • kurki

    20 dag
  • ziemniak

    3 sztuki
  • selera naciowego

    3 gałązki
  • marchewka

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • parówki

    4 sztuki
  • kacze udka

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni aż się zredukują. Miksuję blenderem. Kapustę szatkuję, marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Seler naciowy kroję na kawałki. Do garnka wlewam trzy litry wody dodaję korpus z kaczki, liście laurowe, ziele angielskie natkę pietruszki i liście selera, które związuje razem nitką. Gotuje wywar około 45 minut. Wyjmuję natkę, dodaję kapustę, marchew, ziemniaki, seler naciowy i gotuję około 15 minut. Na końcu dodaję przesmażone pomidory. Kurki smażę na maśle klarowanym, i parówki też przesmażam. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, natką pietruszki, podaję z bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat