Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
żeberka 300 g
seler 1 mały
pietruszka 2 szt
marchew 2 szt
cebula 1
mąka pszenna 2 łyżki
boczek wędzony 200 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3-5 ziarna
pieprz d/s
sól i pieprz d/s
majeranek d/s
woda 3 l
ziemniaki ugotowane 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Przygotowanie
1. Żeberka umyj, przekrój i włóż do garnka. Wlej wodę. Gotuj do miękkości zbierając co jakiś czas powstałe szumowiny.
2. W czasie gotowania mięsa, w drugim garnku obgotuj kapustę kiszoną.
3. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek wrzuć na patelnię, a gdy puści tłuszcz dodaj cebulę i przesmaż na zło.
4. Warzywa obierz ze skórki i umyj.
5. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce.
6. Dodaj do garnka z mięsem. Wrzuć listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.
7. Gotuj ok. 5-10 minut i dodaj obgotowaną kapustę kiszoną. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodaj soku z kapusty.
8. Skwarki przełóż do zupy, a na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż mąkę w celu zagęszczenia zupy. Dodaj do garnka i zagotuj.
9. Wlewaj na talerze z kawałkiem mięsa.i porcją ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak