Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
1. Żeberka umyj, przekrój i włóż do garnka. Wlej wodę. Gotuj do miękkości zbierając co jakiś czas powstałe szumowiny.
2. W czasie gotowania mięsa, w drugim garnku obgotuj kapustę kiszoną.
3. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek wrzuć na patelnię, a gdy puści tłuszcz dodaj cebulę i przesmaż na zło.
4. Warzywa obierz ze skórki i umyj.
5. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce.
6. Dodaj do garnka z mięsem. Wrzuć listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.
7. Gotuj ok. 5-10 minut i dodaj obgotowaną kapustę kiszoną. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodaj soku z kapusty.
8. Skwarki przełóż do zupy, a na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż mąkę w celu zagęszczenia zupy. Dodaj do garnka i zagotuj.
9. Wlewaj na talerze z kawałkiem mięsa.i porcją ziemniaków.