Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na kabanosach z pieczoną papryką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kabanos 120 g
kapusta biała 1/2 główki
papryka czerwona 2 strąki
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
por 1 szt
cebula biała 1,5 szt
masło klarowane 1 łyżka
papryczka chili 2 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na kabanosach z pieczoną papryką

Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy gniazdo oraz usuwamy białe błonki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut, aż papryka się zmarszczy i zacznie ciemnieć. Po wyciągnięciu umieszczamy w foliowym worku na około 10-15 minut i obieramy ze skórki.
Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałki. Marchew, pietruszki i selera kroimy w kostkę, por w paski. Kapustę szatkujemy w paski. Wymienione składniki wkładamy do wody. Dodajemy dwie papryczki chilii, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe, gotujemy do miękkości warzyw. Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku. Serwujemy z kawałkami pieczonej papryki ułożonej na wierzchu zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak