Kapuśniak

Kapuśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    400 g
  • udko z kurczaka

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • seler korzeniowy

    0,5 szt mały
  • sól

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    2 l
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 ziarenka
  • boczek wędzony

    250 g
  • kiełbasa śląska

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • kapusta kiszona

    500 g
  • ziemniaki

    4 szt
  • Kminek mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapuśniak foto
Żeberka, udko zalewamy wodą. Zaczynamy gotować. Warzywa obieramy i kroimy. Dodajemy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy rosól.
Krok 2 - Kapuśniak foto
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Krok 3 - Kapuśniak foto
Gdy tłuszczyk się zacznie wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
Krok 4 - Kapuśniak foto
Dodajemy do naszego wywaru
Krok 5 - Kapuśniak foto
Kapustę płukamy - jeżeli jest mało kwaśna to nie płukamy. Kroimy i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości
Krok 6 - Kapuśniak foto
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości
Krok 7 - Kapuśniak foto
Do zupy dodajemy kminek i doprawiamy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzik239 23.01.2016 13:22
Ooo dawno nie jadłam kapuśniaka..pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat