kapuśniaczki drożdżowe

kapuśniaczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Nadzienie:

  • Kapusta słodka

    1 kg
  • tłuszcz

    5 dag
  • cebula

    3 dag
  • sól

  • pieprz

  • cukier

    1 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże 2 dag
Cukier 1 dag
Mleko
Mąka 25 dag
Masło 8 dag
Żółtka 2 sztuki
Śmietana 15 dag
Sól

Kapustę wypłukać , obrać, ugotować, osuszyć, zemleć w maszynce. Arkusze papieru pociąć na kawałki prostokątne 10 na 13 cm- wysmarować je tłuszczem. Przygotować ciasto: zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka, wsypać mąkę, wyłożyć rozczyn, dodać mleko, sól- zrobić ciasto ręką, gdy wszystkie składniki połączą się, dodać po trochę tłuszczu, ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać kapustę, sól, pieprz, cukier do smaku- podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozciągnąć je na prostokątne kawałki, na każdy kawałek ciasta nakładać ciepłą kapustę, rozsmarować, zawijać każdy kawałek, owinąć luźno w papier, układać na blasze tak by łączenie papieru i ciasta było na spodzie, postawić do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto upiec w nagrzanym piekarniku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

04.09.2012 18:51
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat