Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki
Kroki postępowania
Pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę , podsmażamy na oleju.
Kapustę kiszoną siekamy, zalewamy zimną wodą dodajemy 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego – gotujemy ok 5 minut.
Kapustę białą kroimy na małe kawałki, gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Studzimy, odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. W misce mieszamy kapustę kiszoną, kapustę białą i podsmażone pieczarki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1/2 szkl. śmietany rozcieramy drożdże. Do mąki dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, jajko i śmietanę z drożdżami – zagniatamy ciasto( ciasto ma być jak na pierogi tylko pulchniejsze ). Zostawiamy na ok 30 min.
Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy cienko, nakładamy porcję farszu.