Kanie a'la flaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kanie

    4 kapelusze
  • masło

    2 łyżki
  • marchewka

    4 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler korzeniowy

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    wg uznania
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem.

Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby.

Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kardamonovy 14.09.2017 11:01
Jadłabym jak nic :).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat