Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    600 g
  • drożdże

    30 g
  • cukier

    7 łyżek
  • mleko

    250 ml
  • masło

    50 g
  • jajko

    1 szt

Nadzienie

  • cynamon Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    4 łyżki

lukier (opcjonalnie)

  • białko

    1 szt
  • cukier puder

    200 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Drożdże rozcieramy w misce z łyżeczką cukru.
Dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy zaczyn, żeby nie powstały grudki.
Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na około 15 minut
Krok 2 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mąki, jajko, roztopione i przestudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
Krok 3 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
W międzyczasie w rondelku przetapiamy masło, dodajemy cukier, cynamon i przyprawę do piernika.
Ja dodałam jeszcze łyżeczkę miodu
Krok 4 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Ciasto po wyrośnięciu ponownie zarabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta.
Na jednej połowie smarujemy masło z przyprawamy
Krok 5 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Zwijamy w pół i tniemy paski
Krok 6 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Paski zwijamy w ślimaczki i smarujemy lekko mlekiem z wierzchu.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 7 - Kanelsnurrer- norweskie drożdżówki z cynamonem foto
Pieczemy na złoty kolor- około 20 minut.

Z białka, cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier, którym smarujemy lekko drożdżówki kiedy przestygną.

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat