Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na sos pomidorowy
-
pomidory
3-4 szt -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
cebula
2-3 szt -
ząbki czosnku
4 szt -
bazylia świeża
2-3 łyżki -
oregano
1/2 łyżeczki -
olej
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
cukier
1 szczypta
Składniki na kalarepki
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
300 g -
ryż basmati
100 g -
cebula
1 szt -
ząbki czosnku
3 szt -
cukinia
1 szt (mała) -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
natka pietruszki
1 łyżka -
bazylia świeża
1 łyżka -
olej
1 łyźka -
kalarepka młoda
6-8 szt
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dusimy wszystko aż nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos byłby kwaśny można dodać odrobinę cukru. Gotowy sos odstawiamy na bok.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy żeby przestygł. Kalarepki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowane kalarepy studzimy. Ścinamy wierzch kalarepek i wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1 cm grubości. Miąższ drobno siekamy i odkładamy.
W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy miąższ z kalarepki. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, zioła i poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Kalarepy podajemy z sosem pomidorowym.
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)