Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos pomidorowy

  • pomidory

    3-4 szt
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • bazylia świeża

    2-3 łyżki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier

    1 szczypta

Składniki na kalarepki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    300 g
  • ryż basmati

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cukinia

    1 szt (mała)
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • olej

    1 łyźka
  • kalarepka młoda

    6-8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dusimy wszystko aż nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos byłby kwaśny można dodać odrobinę cukru. Gotowy sos odstawiamy na bok.
Krok 2 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto
Przygotowanie kalarepek:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy żeby przestygł. Kalarepki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowane kalarepy studzimy. Ścinamy wierzch kalarepek i wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1 cm grubości. Miąższ drobno siekamy i odkładamy.

W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy miąższ z kalarepki. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, zioła i poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto
Jeśli okazałby się, że farsz jest suchy można dodać 2-3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego.

Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Kalarepy podajemy z sosem pomidorowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 19.01.2017 15:57
smaczne danie
Ada-Gaba 27.09.2016 20:57
fajny przepis
dollce 26.07.2015 22:59
Super propozycja :)
monikaT83 24.07.2015 22:55
pomysł świetny i bardzo apetycznie podane danie:)
Mniam 24.07.2015 11:14
Pysznie przygotowane kalarepy!
berys18 24.07.2015 09:55
świetne kalarepki
Jadwiga/Jaga85 23.07.2015 23:31
Apetycznie!!!
Koper 23.07.2015 23:25
Kalarepka z mięsem, to musi być pyszne :)
W poszukiwaniu inspiracji 23.07.2015 21:25
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 23.07.2015 20:37
Super kalarepka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat