Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepa faszerowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepa 3 szt
ryż 50 g
mięso mielone 100 g
jajko 1 szt
bulion 1/2 l
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepa faszerowana

Kroki postępowania

1
Kalarepy cienko obieramy ze skórki, ścinamy wierzchy (ok 1 cm) i wydrążamy środek. Ryż płuczemy na sitku i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone doprawiamy przyprawami, oraz lekko podsmażamy na patelni.
Krok 1 - Kalarepa faszerowana foto
2
Mięso mieszamy z ryżem i jajkiem. Powstałym farszem uzupełniamy kalarepki i przykrywany odkrojonym wierzchem. Kalarepy delikatnie rumienimy na rozgrzanej oliwie, potem odwracamy farszem na dół i również rumienimy.
Krok 2 - Kalarepa faszerowana foto
3
Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, tak żeby było do ok polowy wielkości warzywa i dusimy na wolnym ogniu ok 30 minut. Można podawać z różnego rodzaju sosami.
Krok 3 - Kalarepa faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 20.08.2013 08:49
"misia53" ja też w swoim repertuarze kuchennym nie mam za dużo przepisów z kalarepą, ale ta faszerowana smakowała całej rodzinie. Polecam do niej jeszcze zrobić sos pomidorowy
misia53 20.08.2013 00:05
a ja w ogóle z kalarepką jestem na bakier, muszę jednak się zaprzyjażnić
ben-ka 19.08.2013 09:16
Wspaniałe danie,a tak dawno nie robiłam......
agnieszkalider 31.12.2012 14:05
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak