Kalafior zapiekany z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana 22%

    1/2 szklanki
  • żółtko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ser żółty

    5 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić, lekko ostudzić, podzielić na różyczki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Śmietanę połączyć z żółtkiem, pieprzem i solą. Wymieszać i polać nią kalafior. Posypać serem wymieszanym z bufką tartą, na wierzchu ułożyć kawałki masła. Zapiekać 25 min w temperaturze 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 10.04.2013 17:42
Zrobiłam i ..... nie smakowało mi to, jakieś fleleluje... wolę zapiekany normalnie...
kotlet 03.07.2011 10:20
fajny pomysł
kotlet 03.07.2011 10:20
fajny pomysł
kotlet 03.07.2011 10:20
fajny pomysł
Tika4444 07.04.2011 07:15
pyszności
Adamorek 01.02.2011 14:12
smaczne
szajba2 29.01.2011 15:06
lubię kalafiora przyrządzanego na różne sposoby
rakow2 16.10.2010 16:36
kalafior jest pyszny
buksiak12 15.09.2010 15:31
fajny przepis,mniam
Barbara55 12.09.2010 13:12
kalafior pod każdą postacią jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat