Kalafior z patelni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 duży
  • oliwa

    3 łyżki
  • czerwone chili

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • anchois

    3 fileciki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

  • pieprz mielony Prymat

  • natka pietruszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalafior z patelni foto
Kalafiora oczyścić i podzielić na małe różyczki. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzącej dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i wrzucić kalafiora. Gotować 2-3 minuty. Powinien jedynie delikatnie zmięknąć, ale pozostać jędrny. Odcedzić. Można go obgotować znacznie wcześniej.
Krok 2 - Kalafior z patelni foto
Papryczki umyć i osuszyć. Usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek zgnieść, obrać i równie drobno posiekać. Anchois osączyć i pokroić na małe kawałeczki.

Z anchois można zrezygnować, jeśli się nie lubi. Sprawdzony kalafior i bez nich.
Krok 3 - Kalafior z patelni foto
Tuż przed podaniem rozgrzać na dużej patelni oliwę na średnim ogniu. Wrzucić chili, czosnek i anchois. Smażyć mieszając cały czas przez krótką chwilę, uważając aby nic - a zwłaszcza czosnek - się nie przyrumieniło.
Krok 4 - Kalafior z patelni foto
Wrzucić kalafiora i smażyć mieszając, aż po prostu stanie się gorący.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i skropić sokiem z cytryny - 1 łyżka tegoż powinna wystarczyć. Doprawić ewentualnie solą (anchois są słone, więc warto spróbować) i koniecznie pieprzem.
Krok 5 - Kalafior z patelni foto
Tu jako dodatek do yufi z nadzieniem serowym - sprawdził się super.
Krok 6 - Kalafior z patelni foto
Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek i podawać. Naprawdę fajny dodatek do drugiego dania, chociaż z sałatą i jajkiem w koszulce - już jako samodzielne w gruncie rzeczy danie - jest wyborny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 26.10.2013 22:29
fajny pomysł:-)
Mniam 11.10.2013 00:33
Podoba mi się ten pomysł.
Jolie 10.10.2013 20:17
wow, jeszcze nigdy nie próbowałam kalafiora z chilli, ale to połączenie pewnie musi być wystrzałowe :)
w mojej kuchni 10.10.2013 19:02
smaczne jedzonko na talerzu
Megg 10.10.2013 17:39
bardzo lubię taki kalafior

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat