Ewa

Kalafior z oscypkiem pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • ząbki czosnku

    2
  • masło klarowane

    łyżka
  • oscypek

    200 g
  • szczypior

    garść
  • sól

  • pieprz

  • Na sos:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • żółtka

    2
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając miotełką tak, by nie powstały nam grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica. Kiedy żółtka już zostaną dobrze rozprowadzone, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 11.05.2015 14:31
świetny pomysł
aniagdz 04.10.2013 12:07
nie jadłam, wypróbuje na pewno;)
Janina 04.10.2013 09:54
Fajny pomysł;)
agnieszka214 04.10.2013 09:49
z oscypkiem musi byc pysznota
Aga-25 04.10.2013 08:34
bdb obiadek
Agnieszka-87-25 04.10.2013 08:14
pyszne co nie co na obiad
Czarnula87 04.10.2013 07:42
wygląda naprawdę apetycznie
Izabela9 04.10.2013 07:32
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam ale zapowiada się bardzo smakowicie.
Renata9 04.10.2013 07:04
takiego zestawu jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje
iwi 04.10.2013 06:23
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat