Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
-
ząbki czosnku
2 -
masło klarowane
łyżka -
oscypek
200 g -
szczypior
garść -
sól
-
pieprz
-
Na sos:
-
masło
2 łyżki -
mąka
2 łyżki -
mleko
2 szklanki -
żółtko jajek
2 -
sól
-
pieprz
-
gałka muszkatołowa
-
ziemniaki
Sposób przygotowania
Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się