Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka duże

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka tortowa

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Masa kokosowa

  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • mleko

    2 szkl
  • masło

    15 dag
  • cukier

    0,3 szkl
  • budyń kokosowy

    1 opakowanie
  • spirytus

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Poncz

  • herbata

    0,5 szkl
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka

Pozostałe

  • czekolada

    5 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Kroki postępowania

Krok 1 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Krok 2 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki tej z piekarnika lub 2 mniejszych. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Krok 3 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Krem
1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Krok 4 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń z wiórkami. Przyprawić do smaku spirytusem, połączyć z płynną żelatyną, wymieszać.
Krok 5 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Zimny biszkopt skropić ponczem przygotowanym z herbaty, cukru i spirytusu. Ciasto przekroić na pół, na 1 kawałek wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Krok 6 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Krystyna32 26.06.2017 08:23
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat