Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajka duże
5 szt -
cukier
3/4 szkl -
mąka tortowa
3/4 szkl -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
kakao
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sól
szczypta
Masa kokosowa
-
wiórki kokosowe
20 dag -
mleko
2 szkl -
masło
15 dag -
cukier
0,3 szkl -
budyń kokosowy
1 opakowanie -
spirytus
2-3 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Poncz
-
herbata
0,5 szkl -
spirytus
1 łyżka -
cukier
1 łyżeczka
Pozostałe
-
czekolada
5 dag
Przepis i sposób przygotowania Kakaowy biszkopt z masą kokosową
Kroki postępowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.


1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.



Komentarze (1)