Kakaowy biszkopt z dwóch jaj

Kakaowy biszkopt z dwóch jaj

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • kakao

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kakaowy biszkopt z dwóch jaj foto
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5-10 minut mikserem).
Krok 2 - Kakaowy biszkopt z dwóch jaj foto
Dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kakaowy biszkopt z dwóch jaj foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do jajek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4 - Kakaowy biszkopt z dwóch jaj foto
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką średniej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Krok 5 - Kakaowy biszkopt z dwóch jaj foto
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z tortownicy na czystą ściereczkę, ostudzić, przekroić na pół (na 2 płaty) i przełożyć np. bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 14.04.2013 23:35
Pięknie wyrósł ten biszkopcik.
smakoszek 26.03.2013 22:13
jak na dwa jajka to świetnie wyrośnięty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat