Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 10 większych sztuk:

  • kasza manna

    0.5 szklanki
  • mąka żytnia

    0.25 szklanki
  • mąka orzechowa

    0.25 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    4 łyżki
  • masło orzechowe

    1 łyżka
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski.

Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę.

Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 12-15 minut w 180 stopniach (piekłam w piekarniku gazowym).

Diana Rusiłowicz
- U mnie ciasteczka te znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. - masło powinno być roztopione. - 1 szklanka = 250 ml pojemności.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat