Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowo-kokosowy placek z morelami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
mąka tortowa 2 szklanki
kakao 2 czubate łyżki

Masa kokosowa

margaryna 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
mleko 3 łyżki
wiórki kokosowe 18 dkg

Dodatkowo

morele ok. 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowo-kokosowy placek z morelami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść i rozłożyć w dużej natłuszczonej i posypanej mąką foremce (ciasto będzie mocno klejące, dość rzadkie).
Krok 1 - Kakaowo-kokosowy placek z morelami foto
2
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki moreli rozłożyć na cieście wypukłą stroną do dołu, lekko je wcisnąć w ciasto.
Krok 2 - Kakaowo-kokosowy placek z morelami foto
3
MASA KOKOSOWA: Margarynę zagotować z cukrem i mlekiem. Następnie zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kakaowo-kokosowy placek z morelami foto
4
Masę rozłożyć na cieście z morelami.
Krok 4 - Kakaowo-kokosowy placek z morelami foto
5
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 5 - Kakaowo-kokosowy placek z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.07.2015 19:20
świetne ciasto
Wacław 04.07.2015 15:27
pycha,uwielbiam ciasta z kokosem i owocami :-)
cukiereczek 04.07.2015 14:00
ale mam smaka na takie ciasto
Mama niejadka 04.07.2015 13:50
Super placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak