Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

żółtka jaj 5 szt
kakao 3 łyżki
mąka 500 g
cukier kryształ 3 łyżki
margaryna 1 kost
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy

MASA BUDYNIOWA

białka jaj 5 szt
olej 0,5 szkl
budynie czekoladowe 2 opak
cukier 250 g
sól 1 szczypta

DODATKOWO

śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ze śliwkami

CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach. Śliwki umyć, wypestkować.
MASA BUDYNIOWA Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.10.2015 15:00
Po proszę kawałeczek do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak