Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
kakao 4 łyżki
cukier 150 g
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 100 ml
napój gazowany 150 ml
żurawina 1/2 słoika
czekolada biała 6 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce (mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól). W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre (jaja, coca-cola, olej). Zawartość obu misek łączymy, krótko - do połączenia składników. Papilotki/foremki silikonowe napełniamy masą do mniej niż połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę żurawiny, posypujemy czekoladowymi wiórkami, a następnie przykrywamy łyżką masy muffinkowej. Foremki przed upieczeniem powinny być napełnione do ok. 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika do suchego patyczka (ok. 15 minut). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.01.2013 12:00
smaczne
nogawkuchni 04.01.2013 10:37
Muszą być pyszne, apetycznie się prezentują, a z dodatkiem białej czekolady i żurawiny zapewne nieziemsko smakują, świetne połączenie składników, bardzo lubię muffinki, poręczne słodkości, dobre na każdy czas.
Krzysztof15 04.01.2013 10:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak