Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mleko 150 ml
mąka 160 g
margaryna 100 g
kakao 1,5 łyżki
cukier 75 g
czereśnie 250 g

Porada

Foremki trzeba dokładnie i dobrze natłuścic inaczej będzie problem z wyjęciem wypieku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini

Kroki postępowania

1
Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie.
Krok 1 - Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini foto
2
Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę, kakao oraz mleko.
Krok 2 - Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini foto
3
Gotowym ciastem zalać owoce w foremkach.
Krok 3 - Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać.
Krok 4 - Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.07.2014 10:54
pięknie wyglądają i są pyszne
engie23 16.07.2014 08:49
smakowicie wyglądają
Krystyna32 16.07.2014 07:19
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak