Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Idealne z gałką lodów!
Przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm
Co trzeba?
Na kruszonkę:
160 g roztopionego i ostudzonego masła
240 g mąki
1 łyżka kakao
85 g cukru
Składniki zagnieść.
Na ciasto:
200 g masła
70 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kakao
2 jabłka
opcjonalnie mleko
Co i jak?
Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, stopniowo dodać do całości. Wymieszać, ciasto jest przeraźliwie gęste, więc dodałam odrobinę mleka :)
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić do masy. Wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać masę do formy, wyrównać, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra/dół w 180 stopniach około 50 min (do suchego patyczka)
Smacznego!