Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe ciasto z jabłkami i kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 360 g
mąka pszenna 440 g
kakao 2 łyżki
cukier 155 g
cynamon 2 łyżki
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 1/3 szklanki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Przepis z Interii.pl, ale oryginał był tak zamotany, że tunning był niezbędny :)
Idealne z gałką lodów!

Przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm

Co trzeba?


Na kruszonkę:

160 g roztopionego i ostudzonego masła
240 g mąki
1 łyżka kakao
85 g cukru


Składniki zagnieść.


Na ciasto:

200 g masła
70 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kakao
2 jabłka
opcjonalnie mleko


Co i jak?

Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, stopniowo dodać do całości. Wymieszać, ciasto jest przeraźliwie gęste, więc dodałam odrobinę mleka :)
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić do masy. Wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać masę do formy, wyrównać, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra/dół w 180 stopniach około 50 min (do suchego patyczka)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 10.05.2013 20:40
wygląda smakowicie
w mojej kuchni 10.05.2013 10:22
dobre smaki połączone w cieście
IwonaDD 10.05.2013 09:01
pyszne to !!!
monisia1977 10.05.2013 06:48
super ciacho
mzap88 09.05.2013 21:53
i tak samo smakuje :P
Konczi 09.05.2013 18:19
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak