Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 250 g
kakao 1 łyżka
drożdże suche 7 g
żółtko jajek 3 szt
mleko 0,5 szklanki
margaryna 50 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 16 g
marmolada

Do posmarowania

jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Kruszonka

mąka pszenna 80 g
masło lub margaryna 55 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut. Składniki na kruszonkę (mąkę, roztopioną margarynę i cukier) mieszamy ze sobą i rozdrabniamy palcami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 29.05.2015 18:51
takie słodkości bardzo lubię
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 08:11
Domowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak