Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa babka z białą czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 g
olej 1 szklanka
mleko skondensowane niesłodzone 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka tortowa 3 szklanki
kakao 2 czubate łyżki
biała czekolada 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa babka z białą czekoladą

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.
Krok 1 - Kakaowa babka z białą czekoladą foto
2
Do kremu jajecznego stopniowo wlewać olej i cały czas ubijać. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem zagęszczanym. Cały czas ubijać.
Krok 2 - Kakaowa babka z białą czekoladą foto
3
Obie czekolady dość drobno posiekać.
Krok 3 - Kakaowa babka z białą czekoladą foto
4
Posiekaną czekoladę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kakaowa babka z białą czekoladą foto
5
Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do małej keksówki i 5 foremek na muffinki). Ciasto piec w 160 stopniach do suchego patyczka (ok. 70 minut, muffinki ok. 25-30 minut). Upieczoną babkę można dodatkowo polukrować.
Krok 5 - Kakaowa babka z białą czekoladą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.07.2016 20:31
pyszna babka
Grazyna0211 29.07.2016 11:18
smaczne ciasto
dodi 27.07.2016 11:38
mniam, mniam
Wafelek2601 27.07.2016 11:26
Pyszna babka
RenataZ-et 27.07.2016 09:29
idealne ciasto do popołudniowej kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak