Kajzerki- domowe bułeczki.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Do mąki dać sól i masło,rozetrzeć opuszkami palców.
2. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem,wlać do mąki i zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części,uformować okrągłe bułeczki,ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby bułeczki podrosły.
4.Przed pieczeniem bułeczki naciąć nożem.
5.Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.01.2015 02:59
wypiek na medal.
Małgorzata Pin 26.01.2015 22:04
nie ma to jak swoje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat