Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • herbatniki czekoladowe

    200 gramów
  • herbatniki

    200 gramów
  • dżem porzeczkowy

    280 gramów
  • masa kajmakowa

    280 gramów
  • czekolada mleczna

    50 gramów
  • kolorowa posypka

    1 garści

Krem budyniowo-czekoladowy:

  • mleko

    600 mililitrów
  • masło 82%

    200 gramów
  • budyń czekoladowy

    2 sztuka
  • cukier

    6 łyżka
  • czekolada mleczna

    50 gramów

Na krem śmietanowy:

  • śmietanka 36%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Krem budyniowo-czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

2. Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

3. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy, wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.11.2018 15:39
Ciasto musi być pyszne : )
Linka2107 27.11.2018 17:21
jest pyszne, polecam
Basiliana 23.11.2018 22:49
Efektowne ciasto, które nie wymaga tak wiele pracy jak można by się było spodziewać po jego wyglądzie:)
Linka2107 27.11.2018 17:22
oj tak proste do wykonania i szybkie
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:33
Twoje ciacho wygląda wspaniale i na pewno jest pyszneee.;)
Linka2107 27.11.2018 17:22
Oj tak polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat