Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
herbatniki czekoladowe
200 gramów -
herbatniki
200 gramów -
dżem porzeczkowy
280 gramów -
masa kajmakowa
280 gramów -
czekolada mleczna
50 gramów -
kolorowa posypka
1 garści
Krem budyniowo-czekoladowy:
-
mleko
600 mililitrów -
masło 82%
200 gramów -
budyń czekoladowy
2 sztuka -
cukier
6 łyżka -
czekolada mleczna
50 gramów
Na krem śmietanowy:
-
śmietanka 36%
500 mililitrów -
cukier puder
3 łyżki
Sposób przygotowania
1. Krem budyniowo-czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
2. Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
3. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy, wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się