Kaczka z miodem i kardamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    4 szt
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • kardamon

    1 łyżeczk
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka z miodem i kardamonem foto
Piersi z kaczki myjemy i nacinamy skórę żeby szybciej wytopił się nam tłuszcz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Kaczka z miodem i kardamonem foto
Piersi obsmażamy z każdej strony po ok 10 min żeby mięso było bardziej soczyste.
Krok 3 - Kaczka z miodem i kardamonem foto
Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tłuszczu który nam się wytopił z piersi dodajemy łyżeczkę kardamonu i 3 łyżki miodu. Gotujemy ok 5 min i wlewamy do naczynia z piersiami z kaczki.
Krok 4 - Kaczka z miodem i kardamonem foto
Piersi w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Kaczka z miodem i kardamonem foto
Życzę smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela_K 05.10.2013 17:05
smacznapyza to tylko zdjęcie każdy smaży tak jak lubi
Sylwia26 05.10.2013 16:36
apetycznie wygląda :)
Pani Domu 05.10.2013 16:33
pięknie podane pyszne danie
SmacznaPyza 05.10.2013 16:14
słabo wysmażona strona z tłuszczem
Izabela9 05.10.2013 15:58
Kaczuszka-pyszności.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat