Kaczka z majerankiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • jabłka kwaśne

    1 kg
  • cebula

    3 szt
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    3 szt
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Jabłka oskrobać i pokroić w ósemki.
Obrać cebule i pokroić w krążki. Posiekać lubczyk.
Wymieszać razem jabłka, cebule, czosnek, majeranek i lubczyk. Posolić i dolać wino. Umieścić kaczkę w jabłkach. Napchać również jabłek do środka kaczki.
Obłożoną jabłkami ze wszystkich stron kaczkę odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 12 godzin. Odwracać od czasu do czasu w powstałej marynacie.
Zamarynowaną kaczkę piec najpierw pod przykryciem z folii przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni a następnie ok. godziny bez przykrycia. Odwracać od czasu do czasu, aby się zarumieniła ze wszystkich stron. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela427 06.04.2016 14:05
śliczna kaczka
Bernadeta1 05.04.2016 20:44
pysznie zrobione mięsko
Beatris 05.04.2016 17:47
Apetycznie przygotowana kaczuszka:)
Ania321 05.04.2016 14:40
Zapowiada się bardzo smacznie :)
AZgotuj 05.04.2016 13:24
Muszę się w końcu odważyć i upiec -wygląda obłędnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat