Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz
masło
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
jabłko kwaśne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z jabłkami

Umytą i osuszoną kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem,także w środku . Owinąć dokładnie w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki, aby kaczka skruszała. Na drugi dzień obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posypać majerankiem Tak przygotowane jabłka włożyć do kaczki i zabezpieczyć przed wypłynięciem. Natrzeć całość miękkim masłem. Nagrzać piekarnik do 180*C i piec bez przykrycia, co jakiś czas przewracając kaczkę aby wszędzie ładnie się zarumieniła.W koło kaczki ułozyć pokrojoną w piórka cebulę i plasterki marchewki. Kaczkę pieczemy .Długość pieczenia zależy od wagi.0,5kg kaczki to 30min pieczenia dodając na koniec jeszcze 20minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 22.02.2014 09:02
Skubnęłabym kawałeczek
tomek18 21.02.2014 11:26
smakowita kaczka
pierniczkowo 21.02.2014 11:07
pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak