Kaczka z aromatycznymi ziemniaczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir starty

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • sok pomarańczowy

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • ziemniaki

    1 kg
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • dżem pomarańczowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wszucic do tego goździki dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować kaczkę. Piersi powinny razem ważyć ok 0,5 kg. Piersi dokłądnie umyć i ponacinać delikatnie skórkę w paru miejscach. Zamoczyć piersi w marynacie, dokładnie natrzeć wszystkimi składnikami i zostawić na całą noc w lodówce- najlepiej przykryć folią.
Następnego dnia obrać ziemniaki, pokroć w grube plastry, przełożyć do naczynia żaoodpornego, najlepiej płaskiego, szerokiego, posypać solą ziołową, dodać rozmaryn, wszystko ze sobą wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pierś z kaczki ułożyć na kratce, skórką do góry. W piekarniku pod karatką postawić blaszkę na której będzie się zbierał tłuszcz- najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie pod kaczką postawić naczynia z ziemniakami.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut aż kaczka się ładnie zarumieni i ziemniaki będą upieczone. w czasie pieczenia mniej więcej co 10 minut polewać kaczkę pozostałą marynatą.
Po upieczeniu kaczkę wyłożyć na talerz, odczekac 10 minut i pokroić w plastry.
Kaczka wychodzi idelanie krucha, a ziemniaki na które skapywał podczas pieczenia tłuszcz i resztki marynaty są zniezwykle aromatyczne

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 18.12.2011 22:20
Pacpaw, jest jest :) zapraszam tu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/1450/wpis/34/gorzkie-pomarancze.html
Edyta38 28.07.2011 19:49
extra
pacpaw 04.02.2011 01:04
zaintrygował mnie dżem z gorzkich pomarańczy. Często z niego korzystasz, a ja pierwszy raz się z tym spotykam. Jest szansa, że usłyszę kilka słów więcej na ten temat? :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat