Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w winie z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2,5kg
butelka wina czerwonego wytraw 1
sól
jabłka 500g
Brendy 50ml
sok z cytryny
łyżka masła
łyżeczka brązowego cukru
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w winie z jabłkami

Oczyszczoną kaczkę nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem.
Przekładamy do brytfanki nasmarowanej oliwą, wlewamy wino, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C. Pieczemy ok. 3 godzin, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Kaczkę wyjmujemy z brytfanki, odstawiamy w ciepłe miejsce,a sos pod pieczenią zlewamy i odtłuszczamy, jeśli jest go dużo, redukujemy go na patelni.
Do brytfanki wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłka, całość skrapiamy sokiem z całej cytryny, obkładamy masłem i podlewamy brandy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 15minut nie przykrywamy. Jabłka podajemy z kaczką polaną sosem.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 23.05.2013 09:00
ciekawy przepis , muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak