kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    3 duże
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • płynnego miodu

    2 łyżki
  • zielonego pieprzu marynowanego

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umytą nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na pół, razem z sokiem z 1 pomarańczy umieszczamy we wnętrzu kaczki. Otwór spinamy drewnianymi szpileczkami. Tuszkę układamy w brytfance, podlewamy filiżanką gorącej wody. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 1 i 3/4 godziny w temp. 175stopni. Pozostałe pomarańcze należy sparzyć, osuszyć, skórkę z jednego owoca pokroić w paseczki, miąższ w plasterki. Z ostatniej pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z miodem i paseczkami skórki pomarańczowej. Po 45min pieczenia kaczkę należy odwrócić. W czasie pieczenia kilka razy posmarować miodową marynatą. Na 15min przed końcem pieczenia dodać plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temp. zwiększyć do 225stopni, aby kaczka mogła się zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika. Wywar przecedzamy, mieszamy z bulionem, gotujemy. Do sosu ponownie wkładamy plasterki pomarańczy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z kaczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emiliozo 30.10.2011 14:44
moja ulubiona
magical66 23.12.2010 22:15
ciekawe
iwona332 29.11.2010 12:24
super
iza15 18.11.2010 22:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat