Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuk
  • sól do smaku

  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • pomarańcza

    3 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • marchew

    2 sztuk
  • cebula

    2 sztuk
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • chili

    1 szczypta
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka w pomarańczach foto
Kaczkę natrzeć solą pieprzem i posypać lekko majerankiem i chilli. Odstawić na noc. Kostkę bulionu rozpuścić w szklance wrzątku. Kaczkę zalaną połową szklanki bulionu, w przykrytym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni, piec 60 minut stopniowo zwiększając temperaturę do 250 stopni i podlewając często bulionem z naczynia.
Krok 2 - Kaczka w pomarańczach foto
Warzywa pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, drugą pokroić w plastry, trzecią obrać i pokroić na kawałki. Po 60 minutach pieczenia do kaczki wrzucić warzywa i wlać resztę bulionu, wino i sok z pomarańczy, obłożyć ją plastrami pomarańczy i piec jeszcze 40 minut. Odlać pół szklanki sosu spod kaczki. Pozostałą pomarańczę podsmażyć na maśle.
Krok 3 - Kaczka w pomarańczach foto
Kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos odcedzamy. Cukier w małym garnku rozpuszczamy, dodajemy odlany sos z mąką ziemniaczaną i dodajemy do odcedzonego sosu. Gotujemy. Kaczkę podawać obłożoną pomarańczą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Robert10 27.05.2012 11:07
extra
kate.500 27.04.2012 08:30
super
stokrotka 07.02.2012 08:59
super
cooleczka 06.02.2012 18:01
pycha
Dorota76 06.02.2012 17:26
super
owocówka 06.02.2012 16:58
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat