Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczach

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka
1 sztuka
pomarańcza
5 sztuk
masło
2 łyżki
likier pomarańczowy
1/2 szklanki
sok z cytryny
1 łyżka
rosół drobiowy
200 ml
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach

Dwie pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Rozpuścić masło, zrumienić na nim kaczkę, przykryć. Dusić przez 50 minut.
Z pozostałych 3 pomarańczy wycisnąć sok, dodać do rosołu, wlać sok z cytryny i likier. Wymieszać, wlać do kaczki, dusić jeszcze 20 minut. Kaczkę wyjąć, sos zagęścić łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Zagotować. W sosie podgrzać plastry pomarańczy, obłożyć nimi kaczkę, polej ją sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 19.01.2012 13:22
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak