Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • pomarańcza

    5 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • likier pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • rosół drobiowy

    200 ml
  • sól

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwie pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Rozpuścić masło, zrumienić na nim kaczkę, przykryć. Dusić przez 50 minut.
Z pozostałych 3 pomarańczy wycisnąć sok, dodać do rosołu, wlać sok z cytryny i likier. Wymieszać, wlać do kaczki, dusić jeszcze 20 minut. Kaczkę wyjąć, sos zagęścić łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Zagotować. W sosie podgrzać plastry pomarańczy, obłożyć nimi kaczkę, polej ją sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 19.01.2012 13:22
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat