Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kaczki

    4 szt
  • miód

    4 łyżki
  • tymianek

    2 gałązki
  • botwinka

    2 pęczki
  • rabarbar

    2 łodygi
  • masło

    2 łyżeczki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika. Pieczemy je 20 minut. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika i smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.

Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat