Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka z kaczki
4 szt -
miód
4 łyżki -
tymianek
2 gałązki -
botwinka
2 pęczki -
rabarbar
2 łodygi -
masło
2 łyżeczki -
szczypiorek
1/2 pęczka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.
Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.
Komentarze (0)