Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 średnia ok 2 kg
  • jabłka

    4-5 szt
  • mandarynki

    5 szt
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
Oczyszczoną i dokładnie umytą kaczkę nacieramy w środku solą, majerankiem i odrobiną pieprzu. Wkładamy 2 obrane mandarynki oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka.
Krok 2 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
Kaczkę wkładamy do dużego rękawa do pieczenia i obkładamy pozostałymi mandarynkami oraz pozbawionymi gniazd nasiennych pozostałymi jabłkami (ze skórką).
Krok 3 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
Na koniec posypujemy kaczkę z zewnątrz 2-3 łyżkami majeranku i spinamy rękaw pozostawiając w nim trochę powietrza (gdy kaczka jest tłusta nie ma potrzeby wlewać do rękawa wody).
Krok 4 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180-190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 20.01.2012 09:37
extra
Sroczka 21.11.2011 11:54
pyszna klasyka odświeżona mandarynką
ziutula 21.11.2011 07:43
przedsmak świąt u Ciebie,,,,
Anna146 21.11.2011 07:34
wykwintne danie
Lotar 21.11.2011 07:16
Fajna propozycja...
pacpaw 20.11.2011 23:24
nie piekłem jeszcze kaczki w całości. Za mało domowników aby całą zjeść na raz. Zawsze najpierw porcjuje a potem piersi, udka i skrzydełka, a z korpusu wywar.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat