Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna kaczka pieczona w ziołach z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
jabłka 3 sztuki
masło 1/2 kostki
miód płynny 2 łyżki
ocet 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna kaczka pieczona w ziołach z jabłkami

Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie ocet mieszamy z miodem oraz bazylią i majerankiem. Nacieramy kaczkę dokładnie i okrywamy folią. Odstawiamy na 3 godziny. Po upływie czasu marynowania w kaczkę wkładamy kawałki jabłek ze skórką, kawałki masła oraz cebuli. Spinamy kaczkę i po wierzchu oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem godzinę w temp. 180 stopni, następnie odsłaniamy i pieczemy do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.05.2015 00:49
smaczna propozycja
pajbek 04.05.2015 21:16
Taką lubię :-)
malgosia2661 04.05.2015 20:25
Kaczka idealna.
fotoviderek 04.05.2015 19:45
Wzorowa kaczuszka, pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak