Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przygotowałam kaczkę faszerowaną pęczakiem z grzybami. Do takiej kaczki nie podaję już ziemniaków, bo jest to danie dwa w jednym.

Składniki:

Mięso

kaczka 2 kg
czosnek 6 ząbków
sól 1 łyżeczka

Farsz

podgrzybki 50 dag
masło 82% 8 dag
cebule 2 szt.
czosnek 6 ząbków
kasza pęczak 25 dag
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt

Porada

Ja podałam kaczkę z kapustą z grochem i grzybami, którą miałam zamrożoną od świąt, bo moja rodzinka lubi kaczkę z takim dodatkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

Przygotowanie farszu

1
Grzyby obrać, pokroić i sparzyć, żeby wyszły ewentualne robaki. Miałam nie najlepsze duże grzyby.
Krok 1 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
2
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
3
Pęczak ugotować w osolonym wrzątku - 1 część kaszy, 2 części wody.
4
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.
5
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem aż wszystko będzie miękkie.
6
Do miski włożyć pęczak i przesmażone grzyby. Farsz wymieszać.
Krok 6 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto

Przygotowanie kaczki

1
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2
Przygotowany farsz nałożyć do kaczki. Kaczkę zaszyć nićmi.
Krok 2 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
3
Sześć ząbków czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli.
4
Natrzeć kaczkę czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.
5

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni).

6

Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec dwie godziny.

7
Co jakiś czas polewać kaczkę wodą a później powstałym sosem.
8

Po dwóch godzinach zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut, żeby kaczka się zrumieniła.

Krok 8 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
9
Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem.

Smacznego!
Krok 9 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:12
Pyszna kaczka.
gusia1000 28.06.2020 16:09
Pyszna kaczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak