Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam kaczkę faszerowaną pęczakiem z grzybami. Do takiej kaczki nie podaję już ziemniaków, bo jest to danie dwa w jednym.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • kaczka

    2 kg
  • czosnek

    6 ząbków
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • podgrzybki

    50 dag
  • masło 82%

    8 dag
  • cebule

    2 szt.
  • czosnek

    6 ząbków
  • kasza pęczak

    25 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu

Krok 1 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
Grzyby obrać, pokroić i sparzyć, żeby wyszły ewentualne robaki. Miałam nie najlepsze duże grzyby.
Krok 2 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Pęczak ugotować w osolonym wrzątku - 1 część kaszy, 2 części wody.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem aż wszystko będzie miękkie.
Krok 6 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
Do miski włożyć pęczak i przesmażone grzyby. Farsz wymieszać.

Przygotowanie kaczki

Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
Przygotowany farsz nałożyć do kaczki. Kaczkę zaszyć nićmi.
Sześć ząbków czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli.
Natrzeć kaczkę czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni).

Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec dwie godziny.

Co jakiś czas polewać kaczkę wodą a później powstałym sosem.
Krok 8 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto

Po dwóch godzinach zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut, żeby kaczka się zrumieniła.

Krok 9 - Kaczka Eli faszerowana pęczakiem z grzybami foto
Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem.

Smacznego!
eli_555
Ja podałam kaczkę z kapustą z grochem i grzybami, którą miałam zamrożoną od świąt, bo moja rodzinka lubi kaczkę z takim dodatkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat