Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze pipki w sosie własnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kolejny przepis na żołądki drobiowe. Tym razem z kaczki. Mówimy Wam, wypas!

Składniki:

Składniki:

żołądki drobiowe 500 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
marchewka 300 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie wykorzystaliśmy żołądki drobiowe z kaczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze pipki w sosie własnym

Mięso kroimy na kawałki takie, jakie lubimy.

Zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad poziom mięsa), lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Zbieramy szumowiny, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 60 min.

Marchewki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

Na rozgrzane masło wrzucamy marchew, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy mąkę, rozprowadzamy wywarem (1 chochla), dodajemy do całości.

Cały czas mieszając, zagotowujemy.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak