Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 nogi
  • marynata tajska

    4 łyżki
  • majeranek

    do smaku
  • gruszki

    3
  • masło

    2 łyżki
  • nalewka owocowa

    50 śliwkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Nogi kacze smarujemy marynatą tajską. Posypujemy majerankiem.
Krok 2 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Wkładamy do worka próżniowego. Dodajemy pieprz zielony marynowany. Odsysamy powietrze. Worki wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy w temperaturze 79-83°C przez 5 godzin.
Krok 3 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Gruszki obieramy ze skórki. Przekrajamy po połowie i wydłubujemy gniazda nasienne.
Krok 4 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Przekładamy do worka próżniowego. Wlewamy nalewkę śliwkową. Odsysamy powietrze.
Krok 5 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy również temperaturze 79-83°C przez 2 godziny.
Krok 6 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Zrobione gruszki oraz kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy do zarumienienia mięsa.
Krok 7 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Sos z kaczki i gruszki łączymy na patelni. Redukujemy z dodanym masłem.
Krok 8 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
Nogi kaczki podajemy z gruszką polane sosem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 20.08.2013 23:02
przepis wyśmienity!!! dla extra gości~:-)
wyattearp 20.08.2013 09:24
przepis boski !!!
Katarzyna/kate1980 19.08.2013 21:56
ale nazwa ....:) super przepis
paulina2157 19.08.2013 21:50
wow robi wrażenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat