Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka 2 nogi
marynata tajska 4 łyżki
majeranek do smaku
gruszki 3
masło 2 łyżki
nalewka owocowa 50 śliwkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej

Kroki postępowania

1
Nogi kacze smarujemy marynatą tajską. Posypujemy majerankiem.
Krok 1 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
2
Wkładamy do worka próżniowego. Dodajemy pieprz zielony marynowany. Odsysamy powietrze. Worki wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy w temperaturze 79-83°C przez 5 godzin.
Krok 2 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
3
Gruszki obieramy ze skórki. Przekrajamy po połowie i wydłubujemy gniazda nasienne.
Krok 3 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
4
Przekładamy do worka próżniowego. Wlewamy nalewkę śliwkową. Odsysamy powietrze.
Krok 4 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
5
Wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy również temperaturze 79-83°C przez 2 godziny.
Krok 5 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
6
Zrobione gruszki oraz kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy do zarumienienia mięsa.
Krok 6 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
7
Sos z kaczki i gruszki łączymy na patelni. Redukujemy z dodanym masłem.
Krok 7 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto
8
Nogi kaczki podajemy z gruszką polane sosem. Smacznego.
Krok 8 - Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.08.2013 23:02
przepis wyśmienity!!! dla extra gości~:-)
wyattearp 20.08.2013 09:24
przepis boski !!!
Katarzyna/kate1980 19.08.2013 21:56
ale nazwa ....:) super przepis
paulina2157 19.08.2013 21:50
wow robi wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak