jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

  • dynia

    2 szklanki pieczonej Hokkaido
  • pomarańcze

    2 średnie
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • ksylitol

    3 łyżki lub cukier
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny

spód

  • ciastka

    150 g ciastkalub ciasto czekoladowe
  • masło klarowane

    1 łyżka

dodatkowo

  • śmietana 30%

    200 ml
  • fix do śmietany

    1 opakowanie
  • cukier waniliowy

    16 g (opakowanie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Dynię rozciąć, wydrążyć pestki i ułożyć na blasze skórką do góry. Piec w 180 stopniach około 20 do 30 minut zależy od grubości miąższu.
Dynię po ostudzeniu przetrzeć blenderem. Będą potrzebne 2 szklanki takiego musu.
Krok 2 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Ciastka lub ciasto (u mnie ciasto) czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu z łyżką masła klarowanego. Na dno formy (17x17cm), która na wyjmowane dno, wyłożone papierem do pieczenia wysypać ciasto, wyrównać powierzchnię, nieco docisnąć łyżką. Zapiec 10 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Można też w mikrofalówce jak toś używa.
Krok 4 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Mus z dyni, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i cytryny, ksylitol lub cukier i rozpuszczoną żelatynę zmiksować blenderem.
Gdy zacznie tężeć wylać na wystudzony spod.
Krok 5 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Gdy masa dyniowa zastygnie, ubić śmietankę z cukrem waniliowym i fixem do śmietany. Nałożyć jako 3 warstwę, wyrównać.
Krok 6 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
Nożem oddzielić ciasto od boków formy, wyjąć razem z dnem, odciąć boki i pokroić na pożądane kawałki.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 21.05.2017 08:14
bardzo smaczne smaki deserek na medal
Jagódka77 04.03.2015 13:06
chyba nikt nie oprze się takim wspaniałościom
Ada-Gaba 02.02.2015 21:58
wspaniale ciasto, piękny kolor
pajbek 20.01.2015 21:03
pięknie wygląda :-)
Bernadeta1 20.01.2015 17:51
bardzo smacznie wygląda to ciasto, pyszności
Stenka 20.01.2015 17:20
ładne kolorki
Alex_M 20.01.2015 17:16
wspaniały deser :)
romanrafal 20.01.2015 16:31
apetyczne ciacho
romanrafal 20.01.2015 16:30
apetyczne ciacho
Justi2401 20.01.2015 16:30
Pięknie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat